diumenge, 13 d’octubre del 2013

COL•LECTIVA AL FURIÓ D’AIGUA GÈLIDA

La col·lectiva d’octubre l’hem feta amb el Centre Triton Diving de Llafranc.  És un centre amb el qual hi fem sortides d’AMSO un o dos cops l’any perquè ens agrada molt, i sempre havia coincidit que anàvem als Ullastres.  Aquesta vegada però hem “estrenat” un punt d’immersió interessant, el Furió d’Aigua Gèlida. Hem sortit ben d'hora: a les 9 ja estàvem a punt.


Aquí, el presi i en Jordi “memoritzant” la ruta a seguir, a partir d’una simulació del relleu submarí.
Per arribar al punt d’immersió hem passat per sota el Far de Sant Sebastià.
 
 
Quan alguns ja eren a l’aigua, els que encara eren sobre el barco han pogut veure dofins (no en tenim foto).  La mar estava plana però hi havia força corrent, tant en superfície com en profunditat.  

Com no podia ser d’altra manera, la immersió ha tingut una anècdota:  un petit problema amb el cinturó de ploms d’en Joan.  Sort que érem colla per solucionar-ho!... i que tothom estava tranquil pq no era res greu.
El paisatge submarí d’aquest furió és bonic.  Amb moltes crestes, canons i raconades, ben plenes de gorgònies.


Degut a la corrent, els peixos s’arreceraven prop de les roques i a les escletxes. No hem vist cap espècie destacable; escórpores, un parell de sargs imperials i molt peix “petit” (verades, alguna dorada, sargs, donzelles, tords, ... el típic).  Alguns han vist una llagosta. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja a punt d’acabar la immersió, un nudibranqui preciós, que abans se li deia “Doris” (perquè el nom científic era Hypselodoris picta) però que ara -degut a comprovacions genètiques- li han canviat el nom del gènere i es diu Felimare picta.
 
 
 
Després de 50 minuts d'immersió... cap a munt!
 
A part de la immersió, avui hem tingut l’oportunitat de viure una altra experiència:  Al port de Llafranc hi havia un equip de DAN (Divers Alert Network), una organització internacional, sense afany de lucre, centrada en la medicina i la investigació i dedicada a la seguretat i la salut dels submarinistes.  Ens han demanat si algú de nosaltres volia col·laborar en una prova per aconseguir dades per als seus estudis.  La prova consistia en portar un ordinador de busseig durant la immersió (que facilitava DAN),  respondre uns qüestionaris abans i després de ficar-se a l’aigua, i sotmetre’s a una ecografia del cor i una prova per comprovar les “bombolles” de nitrogen a la sang, mitja hora després d’haver acabat la immersió.  En Pere i la Bet s’han ofert de voluntaris.  Aquest és l’ordinador que li han deixat a en Pere (...que l’ha hagut de tornar, és clar):

Fotos: Xevi Rifà i Lambert Bañeza